Kolejna grupa, tym razem 56 osób, wzięła udział w zajęciach Akademii Młodego Studenta. 28 marca (piątek) z nauki w Akademii skorzystali uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu. Organizatorem tej edycji była Katedra Dietetyki Wydziału Kultury Fizycznej i Ochrony Zdrowia PWSZ w Koninie.
Młodzież przywitali w „służbowych” strojach, a więc w biretach i togach dr Piotr Inerowicz, dziekan WKFiOZ, i dr Edyta Bielik, prodziekan tego wydziału. Dr Inerowicz wspominał o początkach wydziału, którego zaczątkiem w było w latach sześćdziesiątych Liceum Pedagogiczne mieszczące się w obecnych budynkach WKFiOZ przy ul. Popiełuszki.
Po powitaniu przyszedł czas na naukę i pracę.
Młodzi akademicy uczestniczyli warsztatach „Ratuj życie” przeprowadzonych przez Ewę Wojskunowicz i pokazie udzielania pierwszej pomocy przygotowanym przez uczniów Zespołu Szkół Medycznych w Koninie. Po przeszkoleniu można było sprawdzić nowo nabyte umiejętności na fantomach.
O Teście Wingate, który pozwala ocenić wydolności fizyczną opowiadał dr Stanisław Wylegalski. Test trwa 30 sekund, a zadaniem badanego pedałowanie w tym czasie na cykloergometrze z jak największą częstością.
Prof. Grzegorz Mielcarz, kierownik Katedry Dietetyki, przekonywał, że dietetyk to zawód medyczny z przyszłością. Dietetyka to nauka zajmująca się zasadami żywienia i jego biochemicznymi podstawami, a także, co ważne, psychologią żywienia, a jej specjalista analizuje jak składniki pożywienia wpływają na zdrowie i wydolność naszego organizmu, a także opracowuje indywidualne diety oraz metody leczenia zaburzeń żywieniowych, nadwagi i niedożywienia.
Uzupełnieniem wykładu prof. Mielcarza były trzy prezentacje przygotowane przez studentów kierunku dietetyka. Jedna z nich dotyczyła pomiaru węglowodanów w tak lubianych napojach energetyzujących.
O roli dietetyka we współczesnym społeczeństwie, profilaktyce chorób dietozależnych oraz terapiach żywieniowych mówiła dietetyk Angelika Kargulewicz. Przeprowadziła również warsztaty analizy składu ciała z wykorzystaniem specjalistycznego aparatu.
Na zakończenie wszystkim uczestnikom AMS wręczono certyfikaty uczestnictwa, a studenci dietetyki przygotowali, oczywiście dietetyczny poczęstunek.
„Akademia Młodego Studenta” to projekt realizowany od tego roku akademickiego przez Państwową Wyższą Szkołę Zawodową w Koninie. Jego celem jest popularyzacja edukacji i wzbudzanie zainteresowania zagadnieniami naukowymi oraz rozwijanie postaw twórczych u dzieci i młodzieży.
aria
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników