fbpx
  • Czcionka: A A+ A++
  • Interlinia: zresetuj wielkość interlinii włącz większą interlinie+
  • Kontrast: włącz kontrast wyłącz kontrast
  • Mapa strony: mapa strony
images/Informatyka_pliki/baner-maly-na-strone-ans.png

Już piąty raz studenci z Turcji zorganizowali w PWSZ w Koninie „Dzień Turecki”. Pokazali jak ciekawy i piękny to kraj oraz przygotowali tradycyjny poczęstunek dla prawie setki studentów i pracowników uczelni, którzy przyszli na spotkanie.
 
Wszystkich gości oraz studentów z Turcji studiujących w uczelni – gospodarzy spotkania – powitał prof. Mirosław Pawlak, Rektor PWSZ w Koninie. Podkreślił, że cieszy fakt, że aż 21 osób z Turcji studiuje u nas w ramach programu Erasmus+. Są to studenci z Selcuk University, Cukurova University, Kafkas University, Mersin University i Karadeniz Technical University. Studiują w Koninie na rożnych kierunkach, głównie na filologii i politologii.
 
Spotkanie z Turcją rozpoczęła prezentacja multimedialna o historii tego kraju i jego charakterystyka. Następnie można było obejrzeć filmy pokazujące walory turystyczne i kulturę kraju, który wrósł w obraz i historię dwóch kontynentów. Wszystkich zafascynowały piękne widoki oraz niezwykle rytmiczna muzyka i egzotyczne, bardzo ekspresyjne tańce.
 
W drugiej części spotkania wszystkich zaproszono na degustację typowych tureckich potraw. Na stolach piętrzyły się góry słodyczy przygotowanych przez zagranicznych studentów. Była chałwa, ciastka, desery i pączki (lokma tatlisi), które wyglądały i smakowały zupełnie jak nasze. Były tylko mniejsze i bez nadzienia i posypki. Okazało się, że receptura i sposób ich przygotowania jest taki sam jak w Polsce. Wiele potraw przypominało naszą kuchnię. Mielone robi się w Turcji identycznie jak nasze, tylko używa się do tego wołowiny. Gołąbki były tez identyczne, tylko mniejsze i bez mięsa….. Było mnóstwo potraw z różnych kasz i soczewicy oraz typowe sałatki tureckie (z kurczakiem, ryżem i pomidorami). Jak się okazało kilkusetletnie sąsiedztwo Polski i Turcji sprawiło, że mamy wiele wspólnego. Nie tylko cechującą oba narody gościnność, ale i kuchnię…Różnice były takie, że wszystko było bardziej ostre niż u nas, a słodycze wręcz powalały z nóg swoja słodkością. Pojawiły się także potrawy nieznane w Polsce, jak np. ajran do picia czy babka z soczewicy.
 
Studentom z Turcji podoba się Polska. Zwiedzili Konin oraz większe miasta, np. Gdańsk, Warszawę, Kraków czy Poznań. Niektórzy Konin uznają za miasto świetnie położone w centrum Polski. Mogli stąd dokonywać wypadów także do miast w Europie, np. do Berlina i dalej do Amsterdamu czy Paryża.
 
ekdar
17466_dsc09166 (1)
17467_dsc09167 (1)
17468_dsc09169 (1)
17470_dsc09174 (1)
17472_dsc09181 (1)
17473_dsc09182 (1)
17474_dsc09184
17476_dsc09194
17477_dsc09198
17479_dsc09205
17481_dsc09207
17483_dsc09210
17490_dsc09221
17491_dsc09222
17494_dsc09225
17495_dsc09226
17499_dsc09230