Drugie Konińskie Targi Przedsiębiorczości pod hasłem przewodnim Przemysł Spożywczy, które odbyły się 20 i 21 maja br., już za nami. Organizatorem wydarzenia było Miasto Konin wraz z Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Koninie.
W Targach udział wzięło 37 wystawców z branży spożywczej (m.in. piekarnie, cukiernie, mleczarnie, zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, producenci zdrowej żywności, masarnie, producenci soków i win itp.), w tym wystawcy z miast partnerskich: Wakefield z Wielkiej Brytanii, oraz Deyang z Chińskiej Republiki Ludowej.
Wydarzenie obfitowało w wiele ciekawych atrakcji. Uczestnicy targów oraz zwiedzający mogli wziąć udział w wykładach tematycznych, skorzystać z porad dotyczących zdrowego trybu życia, degustować produkty wystawców oraz zagłosować na najlepsze stoisko.
W pierwszym dniu przeprowadzono wykłady tematyczne dotyczące możliwości budowania konkurencyjności przedsiębiorstw sektora spożywczego subregionu konińskiego, szybkiego i skutecznego zwiększenia zyskowności firmy, jak również rozsądnego kupowania produktów spożywczych.
Drugi Dzień Targów rozpoczął wykład dotyczący zasad zdrowego żywienia wraz z akcją „Figura na lato”. Studenci Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Koninie zachęcali do skorzystania z badania składu ciała oraz do degustacji zdrowych koktajli dietetycznych. Punktem kulminacyjnym był pokaz kulinarny wybitnego kucharza DDTVN Andrzeja Polana, którego dania cieszyły się ogromnym powodzeniem. Każdy z uczestników mógł skosztować pyszności kuchni polskiej takich jak: tort ziemniaczany, schab mleczny z kiszonymi warzywami czy zawijany rabarbar z kremem budyniowym.
II Konińskie Targi Przedsiębiorczości zakończyły się ogłoszeniem wyników przeprowadzonych konkursów. Pierwszy konkurs skierowany był do szkół ponadgimnazjalnych pn. „Młody przedsiębiorca – pomysł na biznes”, polegał na przygotowaniu w 3-osobowych zespołach prezentacji multimedialnej dotyczącej pomysłu na biznes i przedstawieniu jej przed Komisją Konkursową. Zwycięzcami konkursu zostali uczniowie Zespołu Szkół Górniczo-Energetycznych: Weronika Gajdzińska, Piotr Kubsik, Krzysztof Szmytka.
Kolejny konkurs przeprowadzony został w szkołach podstawowych dla klas 1-3, zatytułowany był „Mój pomysł na biznes i wynalazki”. Celem konkursu było m.in. kształtowanie wyobraźni uczniów poprzez tworzenie różnorodnych prac plastycznych. Zwycięzcami zostali: Julia Tamborska ze Szkoły Podstawowej nr 1, Hanna Karolczuk ze Szkoły Podstawowej nr 4, Ania Marczak ze Szkoły Podstawowej nr 6, Agnieszka Nowakowska ze Szkoły Podstawowej nr 6, Maja Rumak ze Szkoły Podstawowej nr 8.
Wszyscy wystawcy targów wzięli udział w konkursie w dwóch kategoriach: najlepszy produkt oraz profesjonalna prezentacja oferty. Statuetka w kategorii: najlepszy produkt przyzna została przez Komisję Konkursową i powędrowała do firmy SOK POL Prządak Małgorzata z Kostrzynia Wlkp., za sok buraczkowo-jabłkowy. Dodatkowo wyróżnione zostały dwie firmy: SemCo SGNiP Krystyna Just, za olej dyniowy oraz firma Kupiec Sp. z o.o., za wafle ryżowe w polewie deserowej. W kategorii: profesjonalna prezentacja oferty, najwięcej głosów zdobyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Koninie i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu. Nagrody i wyróżnienia wręczył zastępca Prezydenta Miasta Konina Sebastian Łukaszewski.
II Konińskie Targi zakończone, było coś dla ciała i coś dla ducha. Wszystkim serdecznie gratulujemy i zapraszamy za rok.
W Targach udział wzięło 37 wystawców z branży spożywczej (m.in. piekarnie, cukiernie, mleczarnie, zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego, producenci zdrowej żywności, masarnie, producenci soków i win itp.), w tym wystawcy z miast partnerskich: Wakefield z Wielkiej Brytanii, oraz Deyang z Chińskiej Republiki Ludowej.
Wydarzenie obfitowało w wiele ciekawych atrakcji. Uczestnicy targów oraz zwiedzający mogli wziąć udział w wykładach tematycznych, skorzystać z porad dotyczących zdrowego trybu życia, degustować produkty wystawców oraz zagłosować na najlepsze stoisko.
W pierwszym dniu przeprowadzono wykłady tematyczne dotyczące możliwości budowania konkurencyjności przedsiębiorstw sektora spożywczego subregionu konińskiego, szybkiego i skutecznego zwiększenia zyskowności firmy, jak również rozsądnego kupowania produktów spożywczych.
Drugi Dzień Targów rozpoczął wykład dotyczący zasad zdrowego żywienia wraz z akcją „Figura na lato”. Studenci Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Koninie zachęcali do skorzystania z badania składu ciała oraz do degustacji zdrowych koktajli dietetycznych. Punktem kulminacyjnym był pokaz kulinarny wybitnego kucharza DDTVN Andrzeja Polana, którego dania cieszyły się ogromnym powodzeniem. Każdy z uczestników mógł skosztować pyszności kuchni polskiej takich jak: tort ziemniaczany, schab mleczny z kiszonymi warzywami czy zawijany rabarbar z kremem budyniowym.
II Konińskie Targi Przedsiębiorczości zakończyły się ogłoszeniem wyników przeprowadzonych konkursów. Pierwszy konkurs skierowany był do szkół ponadgimnazjalnych pn. „Młody przedsiębiorca – pomysł na biznes”, polegał na przygotowaniu w 3-osobowych zespołach prezentacji multimedialnej dotyczącej pomysłu na biznes i przedstawieniu jej przed Komisją Konkursową. Zwycięzcami konkursu zostali uczniowie Zespołu Szkół Górniczo-Energetycznych: Weronika Gajdzińska, Piotr Kubsik, Krzysztof Szmytka.
Kolejny konkurs przeprowadzony został w szkołach podstawowych dla klas 1-3, zatytułowany był „Mój pomysł na biznes i wynalazki”. Celem konkursu było m.in. kształtowanie wyobraźni uczniów poprzez tworzenie różnorodnych prac plastycznych. Zwycięzcami zostali: Julia Tamborska ze Szkoły Podstawowej nr 1, Hanna Karolczuk ze Szkoły Podstawowej nr 4, Ania Marczak ze Szkoły Podstawowej nr 6, Agnieszka Nowakowska ze Szkoły Podstawowej nr 6, Maja Rumak ze Szkoły Podstawowej nr 8.
Wszyscy wystawcy targów wzięli udział w konkursie w dwóch kategoriach: najlepszy produkt oraz profesjonalna prezentacja oferty. Statuetka w kategorii: najlepszy produkt przyzna została przez Komisję Konkursową i powędrowała do firmy SOK POL Prządak Małgorzata z Kostrzynia Wlkp., za sok buraczkowo-jabłkowy. Dodatkowo wyróżnione zostały dwie firmy: SemCo SGNiP Krystyna Just, za olej dyniowy oraz firma Kupiec Sp. z o.o., za wafle ryżowe w polewie deserowej. W kategorii: profesjonalna prezentacja oferty, najwięcej głosów zdobyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Koninie i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu. Nagrody i wyróżnienia wręczył zastępca Prezydenta Miasta Konina Sebastian Łukaszewski.
II Konińskie Targi zakończone, było coś dla ciała i coś dla ducha. Wszystkim serdecznie gratulujemy i zapraszamy za rok.
Tekst i zdjęcia Urząd Miejski w Koninie
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników