Prof. zw. dr hab. Mirosław Pawlak, rektor PWSZ w Koninie, był gościem uczelnianego Dnia Portugalsko-Tureckiego. Otworzył spotkanie i serdecznie zaprosił do wspólnej zabawy.
Obecność studentów zagranicznych, przede wszystkim stypendystów programu Erasmus+, z pewnością wzbogaca lokalny koloryt naszej uczelni. Dzięki nim konińscy studenci mogą bliżej poznać obcą kulturę, najczęściej przez codzienne kontakty podczas zajęć, a nierzadko również towarzyskie. Od wielu lat najchętniej i najliczniej przyjeżdża do nas młodzież z Turcji i Portugalii. Stąd w 2010 roku pojawił się pomysł organizowania Dnia Tureckiego i Dnia Portugalskiego, podczas których cudzoziemcy zaprezentowaliby swoje kraje, tradycje, kulturę i kuchnię. Pomysł chwycił, a na imprezy przychodzili nie tylko koledzy erasmusowców z roku lub akademika, ale również ci, którzy chcieli czegoś się dowiedzieć o tych krajach, a i spróbować egzotycznych często dla nas potraw, zapalić sziszę. W tym roku, 23 maja, po raz pierwszy obie imprezy odbyły się jednocześnie.
W pierwszej części studenci z Turcji oraz Portugalii opowiedzieli o swoich krajach i pokazali fotografie ukazujące piękno ich przyrodę i krajobrazu. Po tych prezentacjach uczestnicy przenieśli się na dziedziniec uczelni, gdzie odbyła się degustacja potraw narodowych. Portugalczycy przygotowali m.in. salame (salami), quiche (placek z nadzieniem z mięsa, sera i warzyw), tarte de nata (ciasto migdałowe) i brigadeiros (ciasto czekoladowe). Wśród tureckich specjałów znalazły się: karnijarik (bakłażan po turecku), gozleme (pieczywo z fetą i szpinakiem), mercimek koftesi (soczewica z kaszą bulgur), kuru fasulye (fasola z papryką) oraz sutlac (turecki budyń z ryżem).
Kto nie był – niech żałuje, albo przyjdzie za rok. Zapraszamy!
Obecność studentów zagranicznych, przede wszystkim stypendystów programu Erasmus+, z pewnością wzbogaca lokalny koloryt naszej uczelni. Dzięki nim konińscy studenci mogą bliżej poznać obcą kulturę, najczęściej przez codzienne kontakty podczas zajęć, a nierzadko również towarzyskie. Od wielu lat najchętniej i najliczniej przyjeżdża do nas młodzież z Turcji i Portugalii. Stąd w 2010 roku pojawił się pomysł organizowania Dnia Tureckiego i Dnia Portugalskiego, podczas których cudzoziemcy zaprezentowaliby swoje kraje, tradycje, kulturę i kuchnię. Pomysł chwycił, a na imprezy przychodzili nie tylko koledzy erasmusowców z roku lub akademika, ale również ci, którzy chcieli czegoś się dowiedzieć o tych krajach, a i spróbować egzotycznych często dla nas potraw, zapalić sziszę. W tym roku, 23 maja, po raz pierwszy obie imprezy odbyły się jednocześnie.
W pierwszej części studenci z Turcji oraz Portugalii opowiedzieli o swoich krajach i pokazali fotografie ukazujące piękno ich przyrodę i krajobrazu. Po tych prezentacjach uczestnicy przenieśli się na dziedziniec uczelni, gdzie odbyła się degustacja potraw narodowych. Portugalczycy przygotowali m.in. salame (salami), quiche (placek z nadzieniem z mięsa, sera i warzyw), tarte de nata (ciasto migdałowe) i brigadeiros (ciasto czekoladowe). Wśród tureckich specjałów znalazły się: karnijarik (bakłażan po turecku), gozleme (pieczywo z fetą i szpinakiem), mercimek koftesi (soczewica z kaszą bulgur), kuru fasulye (fasola z papryką) oraz sutlac (turecki budyń z ryżem).
Kto nie był – niech żałuje, albo przyjdzie za rok. Zapraszamy!
mata/aria
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników