– O świętach już zapomnieliśmy, ale one w nas zostały – tym zgrabnym bon motem Angelika Kargulewicz, dietetyk i wykładowca Katedry Dietetyki i Kosmetologii PWSZ w Koninie, rozpoczęła wykład na temat zbędnych kilogramów, których warto się pozbyć dla zdrowia i lepszego samopoczucia.
Krótka prelekcja dietetyczki była jedną z wielu atrakcji akcji „Zrzuć kilogramy po świętach”, przygotowanej 22 stycznia jako wstęp do otwarcia uczelnianego Centrum Porad Żywieniowych i Dietetycznych.
Spotkanie otworzył w imieniu prof. Mirosława Pawlaka, rektora PWSZ w Koninie, dr Janusz Kwieciński, dziekan Wydziału Kultury Fizycznej i Ochrony Zdrowia. Dziekan zapowiedział uruchomienie centrum już od marca. Zainteresowani wdrożeniem skutecznej diety będą mogli skorzystać z jego usług za symboliczną opłatą i poddać się badaniom na najlepszym tego typu sprzęcie w regionie. Otrzymają też profesjonalnie przygotowane menu, dostosowane indywidualnie do wieku, potrzeb i stanu zdrowia. – Nie będzie w nim nic, czego się nie lubi, np. brokuła – zapewniła Angelika Kargulewicz. Dodała jednak, że to, czego na pewno zabraknie w każdym żywieniowym grafiku, to słodycze.
Uczestnicy piątkowej akcji mogli bezpłatnie, ale po odczekaniu w znacznej długości kolejce, poddać się analizie masy ciała, wziąć udział w warsztatach kulinarnych i poruszać się przy zumbie.
Centrum Porad Żywieniowych i Dietetycznych będzie przede wszystkim służyło organizowaniu praktyk studentom kierunku dietetyka, a przy okazji świadczyło komercyjne usługi dla mieszkańców Konina.
Sponsorem produktów wykorzystanych podczas warsztatów kulinarnych był sklep Intermarche w CH Ferio. Natomiast zumbę poprowadzili trenerzy z klubu „Calypso”, który dla jednego z uczestników akcji „Zrzuć kilogramy po świętach” ufundował dwutygodniowy karnet do tego klubu.
aria
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników