fbpx
  • Czcionka: A A+ A++
  • Interlinia: zresetuj wielkość interlinii włącz większą interlinie+
  • Kontrast: włącz kontrast wyłącz kontrast
  • Mapa strony: mapa strony


O dietetyce jako zawodzie medycznym z przyszłością mówił uczestnikom Akademii Młodego Studenta prof. Grzegorz Mielcarz, kierownik Katedry Dietetyki PWSZ w Koninie. Na spotkanie zaproszono uczniów czwartych klas ‒ hotelarskiej i usług gastronomicznych ‒ z Zespołu Szkół im. Mikołaja Kopernika w Koninie.
 
Tę edycję AMS wypełnił również wykład o suplementach diety stosowanych u dzieci i młodzieży, który przedstawiła dr farm. Agnieszka Saran-Jagodzińska, oraz trzy prezentacje przygotowane studentów dietetyki PWSZ w Koninie. Dla wzmocnienia wiedzy o tak lubianych przez młodzież (i kipiących od nadmiaru cukru) napojach energetyzujących przeprowadzono praktyczne ćwiczenia pomiaru zawartych w nich węglowodanów.

Trzecią prelekcję poświęcono diecie anty-aging. O jej wpływie na spowolnienie procesów starzenia się opowiadała mgr dietetyki Angelika Kargulewicz.

Ponieważ to wydanie akademii (23 marca) odbywało się na Wydziale Kultury Fizycznej i Ochrony Zdrowia, jej uczestnicy przeszli krótkie przeszkolenie z udzielania pierwszej pomocy. Poprowadziła je mgr Ewa Wojskunowicz.
aria
24885_dsc07650
24886_dsc07651
24888_dsc07657
24891_dsc07664
24883_dsc07648
24889_dsc07658
24884_dsc07649
24887_dsc07656
24890_dsc07663