Zadania, konkursy i śpiewanie w języku niemieckim, ale też szatkowanie warzyw, a w końcu pałaszowanie własnoręcznie przygotowanej sałatki makaronowej wypełniło spotkanie Akademii Młodego Studenta przygotowane 2 grudnia przez Katedrę Filologii PWSZ w Koninie.
Tym razem gośćmi AMS byli uczniowie klasy 5b ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Turku. Tematyka zajęć, które pod okiem dr Joanny Chojnackiej-Gärtner, prorektor ds. rozwoju i promocji, poprowadzili „starsi” studenci III roku germanistyki, była związana z kuchnią i kulinariami. Wyposażeni w deski i noże „młodsi” studenci kroili składniki sałatki makaronowej, czyli Nudelsalat. Wcześniej głośno powtarzali ich nazwy oraz nazwy przypraw. Określali też kolor: ‒ der rote Paprika, die grüne Gurke, der gelbe Käse, das weisse Salz, der schwarze Pfeffer. Dla utrwalenia słownictwa śpiewali przy akompaniamencie gitary piosenkę o przygotowywanej potrawie. Między kolejnymi wykonaniami przeboju tej akademii, studentki germanistyki sprawnie przeprowadzały konkursy wykorzystujące starszą i nowo nabytą wiedzę językową.
Na zakończenie uczestnicy Kochakademie z czystym sumieniem po dobrze wykonanej pracy i, oczywiście, z czystymi rękoma, mogli spróbować swojej sałatki. ‒ Taka zrobiona przez siebie jest najlepsza ‒ zapewniali zadowoleni.
‒ Przez jeden dzień byliście studentami PWSZ w Koninie i bardzo się z tego cieszymy ‒ żegnała uczestników niemieckiego wydania dr Joanna Chojnacka-Gärtner. Zwycięzcom wręczyła nagrody, a wszystkim uczestnikom ‒ certyfikaty oraz czekoladowe mikołaje.
aria
Akademię Młodego Studenta w PWSZ w Koninie wspiera:
Tym razem gośćmi AMS byli uczniowie klasy 5b ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Turku. Tematyka zajęć, które pod okiem dr Joanny Chojnackiej-Gärtner, prorektor ds. rozwoju i promocji, poprowadzili „starsi” studenci III roku germanistyki, była związana z kuchnią i kulinariami. Wyposażeni w deski i noże „młodsi” studenci kroili składniki sałatki makaronowej, czyli Nudelsalat. Wcześniej głośno powtarzali ich nazwy oraz nazwy przypraw. Określali też kolor: ‒ der rote Paprika, die grüne Gurke, der gelbe Käse, das weisse Salz, der schwarze Pfeffer. Dla utrwalenia słownictwa śpiewali przy akompaniamencie gitary piosenkę o przygotowywanej potrawie. Między kolejnymi wykonaniami przeboju tej akademii, studentki germanistyki sprawnie przeprowadzały konkursy wykorzystujące starszą i nowo nabytą wiedzę językową.
Na zakończenie uczestnicy Kochakademie z czystym sumieniem po dobrze wykonanej pracy i, oczywiście, z czystymi rękoma, mogli spróbować swojej sałatki. ‒ Taka zrobiona przez siebie jest najlepsza ‒ zapewniali zadowoleni.
‒ Przez jeden dzień byliście studentami PWSZ w Koninie i bardzo się z tego cieszymy ‒ żegnała uczestników niemieckiego wydania dr Joanna Chojnacka-Gärtner. Zwycięzcom wręczyła nagrody, a wszystkim uczestnikom ‒ certyfikaty oraz czekoladowe mikołaje.
aria
Akademię Młodego Studenta w PWSZ w Koninie wspiera:
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników