Mgr Ewa Grabarczyk-Szewczyk reprezentowała naszą uczelnię na XVIII Festiwalu Nauk w II Liceum Ogólnokształcącym w Koninie — wygłosiła wykład „Dieta redukcyjna, a diety niekonwencjonalne”.
Licealiści mogli skonfrontować swoją wiedzę na temat odżywiania się i diet z wiedzą naukową na ten temat. Poznali żelazne zasady zdrowego żywienia, których nie można ignorować, jak chociażby to, że dieta musi być zbilansowana pod względem zawartości białka, tłuszczu, węglowodanów, witamin, składników mineralnych, a zapotrzebowanie energetyczne to minimum 1000 kalorii. Każdy element odżywczy pełni określoną rolę w organizmie i wyeliminowanie go jest niekorzystne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Białko konieczne jest do budowy nowych i odbudowy zużytych tkanek, a tłuszcze i węglowodany pełnią rolę energetyczną.
Wykład, który odbył się 8 kwietnia, z pewnością wielu młodych ludzi skłonił do przemyślenia własnych nawyków żywieniowych, a niejeden licealista odkrył, że dietetyka to pasjonująca dziedzina studiów.
emes
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników