Imbir, kurkuma, kwiaty i owoce bzu oraz liście i owoce maliny, hibiskusa, goździków, anyżu i cynamonu były bohaterami spotkania pod tytułem „Prozdrowotne właściwości ziół i przypraw”, które dla uczniów I LO w Koninie przygotowała dr Agnieszka Saran-Jagodzińska.
Na zajęciach przygotowano rozgrzewające i wzmacniające odporność napoje. Ponadto uczniowie mogli zobaczyć różnego rodzaju surowce zielarskie, dowiedzieć się o nich różnych ciekawostek. Wzięli udział w konkursie na ich rozpoznawanie po wyglądzie oraz zapachu, a także poznać różnicę między ziołami w formie sypkiej oraz zaparzonej – jako herbaty ekspresowe. Na sali zapachy anyżu, kozłka lekarskiego, szałwii, rumianku, tymianku, rozmarynu i innych ziół sprawiały, że można było się poczuć jak w zielarni. Zajęcia odbyły się w dwóch grupach, naprzemiennie z wykładem przeprowadzonym przez dr Andżelikę Kargulewicz.
A tematyka przeprowadzonego przez nią wykładu dotyczyła zasad racjonalnego żywienia na co dzień, z uwzględnieniem praktycznych wskazówek dotyczących przygotowania posiłków. Dr Kargulewicz omówiła na wstępie ideę zdrowego talerza oraz podstawowe zasady bilansowania diety. Uczniowie poznali ciekawe i smaczne inspiracje na śniadania, przekąski i kolacje, które z powodzeniem mogą wykorzystywać w codziennym jadłospisie.
Zajęcia odbyły się 30 listopada.
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników