W III Liceum Ogólnokształcącym im. C.K. Norwida w Koninie odbył się Festiwal Nauki i Sztuki 2021. Nasi wykładowcy i studenci włączyli się w to wydarzenie i przeprowadzili wiele ciekawych wykładów i warsztatów.
Podczas festiwalu studentki dietetyki i zdrowia publicznego, pod opieką mgr Ewy Grabarczyk – Szewczyk przygotowały dla uczniów warsztaty dietetyczne z zakresu pomiaru składu ciała. Uczniowie mogli dowiedzieć się jaką mają zawartość tkanki mięśniowej i tłuszczowej oraz wody w organizmie. W badaniu wzięło udział około 100 osób.
Z kolei dr Agnieszka Saran-Jagodzińska poprowadziła cztery zajęcia warsztatowe pt. „Wpływ pH napojów spożywczych na stan zdrowia jamy ustnej" oraz „Jak zapewnić prawidłową podaż wapnia i witaminy D w diecie młodzieży".
Zajęcia były połączeniem krótkiego wprowadzenia teoretycznego oraz obliczeń i konkursów. Uczniowie mogli dowiedzieć się m.in. co to jest szczytowa masa kostna, jaką rolę pełni wapń i witamina D i dlaczego w ich wieku właściwa podaż jest tak ważna. Uczniowie nie tylko próbowali obliczyć ile produktów muszą spożyć, aby dostarczyć te niedoborowe najczęściej składniki, ale również zważyć je na wadze i ocenić, czy byliby w stanie je zjeść.
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników