Prezentacja kierunku DIETETYKA
Forma studiów
- stacjonarne
- niestacjonarne
Poziom studiów - I stopnia
Uzyskany tytuł po ukończeniu studiów - licencjat
Czas trwania - 3 lata
Opłata za studia
- bezpłatne studia stacjonarne
- opłata semestralna za studia niestacjonarne: 3200 zł
Wysokość opłaty rekrutacyjnej - 85 zł
Cel studiów
Kierunek bezpośrednio podkreśla związek z obszarem nauk medycznych, jest współodpowiedzialny za zdrowie zarówno indywidualnego człowieka, jak i grup ludności oraz poszanowanie zasad etyki zawodowej i uregulowań prawnych obowiązujących pracowników ochrony zdrowia
Moduły
poradnictwo dietetyczne - absolwent posiadać będzie pogłębioną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka dorosłego, starszego, kobiet w ciąży i matek karmiących, dzieci, młodzieży oraz planowania diet i konstruowania jadłospisów w różnych schorzeniach organizmu, a także wspomagania żywieniowego osób wykazujących zwiększoną aktywność fizyczną
żywienie w sporcie i odnowie biologicznej - absolwent posiadać będzie pogłębioną wiedzę i umiejętności przygotowujące do pracy z osobami uprawiającymi różne formy sportu, opracowywania programów żywieniowych wspomagających proces treningowy, udział w zawodach jak i odnowę biologiczną
psychodietetyka - absolwent posiadać będzie pogłębioną wiedzę, umiejętności i kompetencje w zakresie opieki nad jednostką w obliczu zagrożeń dla zdrowia spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem, brakiem aktywności fizycznej i nieprawidłowym stylem życia. Przygotowany będzie do tworzenia zespołu terapeutycznego uwzględniającego aspekty profilaktyki i leczenia chorób, w których dostosowanie żywienia jest ważnym elementem terapii. Ponadto posiadać będzie umiejętność planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności
Perspektywy zatrudnienia
- Publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- Zakłady żywienia zbiorowego (restauracje, stołówki pracownicze, przedszkola, stołówki szkolne, żłobki),
- Szpitale, poradnie chorób metabolicznych, poradnie dietetyczne, zakłady gastronomiczne o specjalistycznym profilu (potraw regionalnych), stacje sanitarno-epidemiologiczne, zakłady dostarczające pożywienia do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- Organizacje konsumenckie i promujące zdrowie, ośrodki i poradnie sportowe, fitness klubach i sklepach z suplementami diety i zdrową żywnością oraz podjęcia samodzielnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa żywieniowego
- Firmy zajmujące się technologią produkcji
I nabór: 24 czerwca 2024 r. - 31 lipca 2024 r.
Kryteria naboru na kierunek dietetyka
Przedmiot zdawany na maturze:
- Język obcy (1 spośród: angielski, niemiecki, francuski, rosyjski itp.)
- Język polski
- Przedmiot wybrany o największej liczbie punktów (1 spośród: matematyka biologia, geografia, historia, WOS itp.)
Chcąc dokonać rejestracji na studia, kliknij w poniższy obrazek
Odwiedź nas: Facebook YouTube Instagram Tik-Tok
Spis pracowników